BLOGI

Mitä erityistä jäi vuodesta 2020 mieleen?


Vuosi 2020 oli taatusti mieleenpainuva itse kullekin.

Yrittäjänä itselleni on aina sydämen asia ottaa ihmiset aidosti ja lämpimästi vastaan sekä huomioon. Vaikka viime vuosi oli haastava, se sisälsi ison määrän sydämellisiä kohtaamisia sekä tekoja. Erityisesti korostui se, kuinka yhdessä tekemällä ja toisiamme tukemalla saamme paljon aikaan. Tunnenkin itseni etuoikeutetuksi saatuani kohdata niin monta hienoa ihmistä, ja saadessani tehdä oman osuuteni. Minulle mieleen jäävät asiat koskevatkin loppujen lopuksi juuri näitä arjen merkittäviä kohtaamisia.

Ravintola-ala joutui monen muun alan tavoin vahvasti korona-ajan ravistelemaksi, myös Prandialla muutoksen tuulet puhalsivat läpi viime vuoden. Jouduimme luopumaan yhdestä ravintolasta, ja säästötoimia jouduttiin kohdistamaan myös henkilöstöön. Haasteita vuodessa riitti siis valtavasti.

Itseänikin yllätti, kuinka nopeasti ja ketterästi saimme otettua muutokset vastaan — luovuutta hyödyntäen. Suljimme buffetin heti alkuun sekä aloitimme take-away:n myynnin ja markkinoinnin lähialueelle. Heti kun ovet sai taas avata, toimimme poikkeuksellisesti a la carte -ravintolana. Veimme myös mm. ikäihmisillä ja erityisryhmäläisille ruokaa kotiin, myös työajan jälkeen. Näihin arjen pieniin tekoihin liittyy hyviä muistoja, joita en tule koskaan unohtamaan.

Toisena mieleen jääkin yhteisö ja yhteisöllisyys. Vahvasti esiin nousi tunne siitä, että yhteisön auttaminen on tärkeää. Meidän toiminnassa tämä ilmeni eri tavoin, mm. tuimme muita paikallisia yrityksiä, tarjosimme ison tilamme musiikkiharjoituksiin ja jaoimme ruokaa kodittomille. Lounasruuan sarallakin joustimme aina tilanteen mukaan, ja pyrimme tarjoamaan sen, mitä yhteisö sillä hetkellä tarvitsi. Pian huomasimmekin nousseemme yksittäisten ihmisten tueksi ja turvaksi epävarmuuden hetkellä. Kaikki tämä lämmitti sydäntäni ja inspiroi miettimään myös muita tapoja auttaa muita.

Yhteisöllisyyden taholta nousikin uusia ideoita ja innovaatioita — kuten nyt vahvaan suosioon noussut Bilekassi. Pohdimme tiimin kanssa ennen vappua, miten saisimme yhteisöä palveltua parhaiten ko. juhlapäivänä. Kehitimme Bilekassin, josta syntyi meille mieletön hitti. Asiakkaamme kokivat, että Bilekassi toi iloa muuten hieman synkempään vappuun, ja teki siitä erityisen. Saavutimme siis juuri sen, mitä tavoittelimmekin. Bilekassin vastaanotto oli mahtava ja sille tuli välittömästi lisäkysyntää. Kehitimme toteutustapaa, aloimme kokeilla eri konsepteja ja menuita, ja nyt Bilekassi on meillä viikoittaisena tuotteena tarjolla.

Myös huumori ja hauskuus jää ehdottomasti viime vuodesta mieleen. Ilman huumorintajua olisi moni päivä ollut selvästi raskaampi. Vaikeampina aikoina huumori piristää arkea ja auttaa eteenpäin. Kutsuimme mm. a la carte -ravintolamme asiakkaita aina nimellä hakemaan annoksensa… eipä kestänyt kauaa, kun luovat kutsumanimet pääsivät valloilleen, ja salissa kuultiin huutoina mm. ”Oi suuri johtaja”. Tällaiset arjen pienet piristykset saivat hymyn niin tiimimme kuin asiakkaiden huulille. Saamamme viestit ja palautteet heijastivat tätä lämmintä tunnelmaa. Vuosi 2020 oli yhtä vuoristorataa. Välillä tuntui siltä, kuin asiakkaamme olisivat olleet vieraina kotonani, eikä asiakkaina ravintolassa. Etuoikeutettuna pääsin lähemmin tutustumaan erilaisiin ihmisiin — tätä arvostin paljon.

Omalla tavallaan vuosi 2020 olikin myös todella antoisa. Opimme, että kriisissä tekemisen ja luovuuden yhdistämisessä on valtava potentiaali. Innovatiivisuus, positiivisuus ja yhteisöllisyys sekä toisten tukeminen nousivat arvoiksi, jotka vievät Prandiaa eteenpäin vielä pitkälle. Olen erittäin ylpeä tiimistäni, joka pystyy innokkaasti ja luovasti tekemään asiakkaiden arjesta parempaa. Haluankin, että meille tullaan rentoutumaan, nauttimaan laadukkaasta ruuasta ja ennen kaikkea syömään itsensä kylläiseksi.

Haaveenani on aina ollut, että Prandia on paikka, jossa tunnetusti viihtyy jokainen niin nyt kuin tulevaisuudessakin — nyt se on tapahtunut.

Lounasravintolana lähdemme siis toiveikkaina uuteen vuoteen. Yrittäjänä oma ”rakkauteni lajiin” on vain entistä syvempää.

— Maiju Leisti, ravintoloitsija/yrittäjä